You are here

Europa zet licht op groen voor universele oplader

Jurgen's picture
Submitted by Jurgen on Sun, 24/04/2022 - 11:06

universele oplader usb-c

Moeten alle elektronische apparaten dezelfde oplader hebben? Het is al enkele jaren een brandende vraag in Europa. De Europese Unie vindt dat alle typen elektronica een universele usb-c-oplader zouden moeten hebben, van smartphones tot videocamera’s. Dat zou niet alleen voordelig zijn voor consumenten omdat zij niet voor elk apparaat een aparte oplader moeten bijkopen, het zou de elektronische afvalberg ook flink kunnen verkleinen. De plannen voor de universele oplader worden steeds concreter.

De Commissie interne markt en consumentenbescherming van het Europees Parlement heeft zich moeten buigen over de kwestie. Die stemde met een overgrote meerderheid voor het voorstel van een universele oplader. Van de 45 leden die mochten stemmen gingen amper 2 leden niet akkoord. De commissie stelde ook voor om meer typen apparaten toe te voegen aan het originele voorstel van de Europese Commissie, waaronder laptops. Apparaten die te klein zijn om een usb-c-poort te huisvesten (denk aan smartwatches en fitnesstrackers) blijven wel buiten schot.

Definitieve stemming in mei

Ondanks de overdonderende meerderheid, zijn de resultaten van deze stemming niet bindend. Ze diende eerder ter voorbereiding op de stemming in het Europese Parlement. Die zou volgende maand moeten plaatsvinden. Pas dan weten we of een universele oplader er effectief kan komen. Ook na die stemming zal er nog heel wat huiswerk moeten gebeuren om de definitieve wettekst op te stellen. Europa mikt voor de invoer van de universele oplader dan ook pas op 2024.

Niet alle fabrikanten zijn even blij met het voorstel. Vooral Apple ligt dwars. Zij vinden dat de invoer van een universele oplader de ontwikkeling van laadtechnologie zal afremmen. Een argument dat door Europa van tafel wordt geveegd. Het counterargument van Europa luidt dat technologische innovatie altijd in dienst zou moeten staan van de consument.

Wat vind jij van het idee om een universele oplader in te voeren voor alle elektronicaproducten? Hoeveel opladers heb jij thuis liggen?

 

bron

Add new comment

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.