You are here

Het verschil tussen cryptomunten ontleed

Jurgen's picture
Submitted by Jurgen on Wed, 11/10/2017 - 13:15

Blockchain en bitcoin zijn nog voor veel mensen synoniem. Wie de blockchaintechnologie wat opvolgt, weet intussen dat het potentieel buiten de financiële sector immens is. De toekomst voor veilige digitale logistiek, slimme contracten en digitale aandelen is rooskleurig. De blockchain is echter geboren als fundering van de digitale bitcoinmunt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er vandaag heel wat digitale munten bestaan. Bitcoin ken je wel, Ethereum vermoedelijk ook. Litecoin en Ripple zijn al een stuk minder bekend. Wist je dat er (op het moment van dit schrijven) 209 verschillende digitale munten zijn met een marktkapitalisatie (totale waarde van de munten in omloop) van meer dan tien miljoen dollar? Nemen we één miljoen dollar als ondergrens, dan tellen we al 411 verschillende cryptomunten. Een mens zou van minder hoofdpijn krijgen.

LEES DIT: Hoe werken blockchain en bitcoin nu echt?

 

Altcoins

Munten die minder bekend zijn dan de grootste namen gaan door het leven onder de noemer ‘altcoins’. Ze willen een alternatief bieden op de gevestigde waarden en hebben vaak enkele kleine troeven in handen om zich te onderscheiden van de concurrentie. Denk aan snellere of veiligere transacties, of een erg specifiek doel waarvoor je ze kan gebruiken. Alle munten hebben echter één ding gemeen: ze zijn gebaseerd op een blockchain (zie kader). Een blockchain heeft als eigenschap dat ze transparant, maar toch veilig is. Nieuwe munten worden aangemaakt wanneer zogenaamde miners nieuwe informatie aan de blockchain toevoegen. Op die manier worden ze beloond voor hun werk. Dat heeft als resultaat dat er van eender welke cryptomunt een beperkte hoeveelheid digitale munten in omloop zijn. Het is niet zo dat iemand plots tienduizend bitcoins kan ‘bijdrukken’.

 

Hoewel digitale munten niet tastbaar zijn, zijn ze dus wel schaars. Dat maakt ze economisch interessant. Inherent heeft geen enkele cryptomunt waarde. Bitcoin kon alleen doorbreken omdat mensen bereid waren de digitale munten te wisselen voor dollars en euro’s. Start-ups zoals Coinbase sprongen op die kar en rolden digitale beurzen uit waarop mensen cryptomunten kunnen wisselen voor klassiek geld. Zo ontstaat er op basis van vraag en aanbod automatisch een wisselkoers.

 

LEES DIT: Hoe bitcoin opsplitste en een nieuwe digitale munt ontstond

 

Dat verklaart meteen het bestaan van de honderden verschillende cryptomunten. Zolang er ergens een marktplaats bestaat waar iemand bereid is een gegeven munt te wisselen in dollars of euro’s, kan je een waarde aan de munt toeschrijven. Het systeem is volledig vrij van regulering zodat de enige beperking op het ontstaan van nieuwe cryptomunten de interesse van investeerders is. We overlopen de belangrijkste exemplaren.

 

bron

Add new comment

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.