You are here

Je laptop als extra monitor

Jurgen's picture
Submitted by Jurgen on Tue, 15/03/2016 - 20:22

Heb je sporadisch een acuut gebrek aan schermruimte en voel je er weinig voor om je nog een extra monitor aan te schaffen, dan kan Spacedesk een goedkope uitweg voor je zijn. Spacedesk is namelijk ‘multimonitor’ software, wat zoveel betekent als ‘je kunt het scherm van een tweede pc of laptop als extra (virtuele) monitor voor een ander systeem inzetten.

Spacedesk werkt volgens een server/client-model. Je installeert de benodigde software op je hoofdcomputer en via een clientmodule breid je het beeld vervolgens naar een tweede toestel uit.

De serversoftware bestaat eigenlijk uit twee componenten: een Windows-service (die ook op de achtergrond actief blijft) en een WDDM Filter Hook Display Driver. Die zorgt er naderhand voor dat ook je tweede scherm als een virtuele monitor op je videokaart voor Windows beschikbaar komt. Deze software draait onder Windows 7 en hoger en is beschikbaar in een 32-bits en 64-bits versie.

Aan clientzijde heb je de keuze tussen twee types software. Ofwel houd je het bij een HTML 5-client die normaliter werkt met de recentste versies van de webbrowsers Chrome, Firefox, Safire, Opera en Internet Explorer. Ofwel opteer je voor een heuse Windows-applicatie (desktop display client), bedoeld voor Windows 7 en hoger.

Beide systemen kunnen elkaar vinden zolang ze via hetzelfde LAN (al dan niet draadloos) met elkaar verbonden zijn. Het volstaat het IP-adres van de server in te vullen in de clientmodule. Je kunt zelf kiezen of je het primaire bureaublad naar het andere scherm dupliceert of uitbreidt.

Vanuit het instellingenvenster van de clientmodule kun je nog een en ander optimaliseren, zoals een betere resolutie en meer kleuren. Uiteraard: hoe hoger je vereisten, hoe meer rekenkracht en data er vereist zijn. Weet wel dat de transfer tussen beide modules niet versleuteld is, maar of je daar nu wakker van zult  liggen?

Add new comment

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.