You are here

Verschillende soorten PLA getest

Jurgen's picture
Submitted by Jurgen on Thu, 26/01/2017 - 09:59
De verschillen in PLA filament.

 

In PLA plastiek zitten veel verschillen, Dit is niet alleen de kleur
of de dikte van de PLA maar ook de samenstelling en de handelingen die het kan verdragen. 
De PLA die we vandaag gaan testen is een standaard van 3mm diameter en varieert van Flexibel tot zeer hard.

 

Wij gaan nu verschillende PLA soorten testen van verschillende leverancier.

Ook tussen de leverancier zitten er veel verschillen.

De PLA van volgende leverancier zal worden bekeken:

http://makergeeks.com

http://www.supply3dpla.com

https://www.ultimaker.com

http://www.charlies3dtechnologies.eu

http://www.vael.com

 

we zullen beginnen met de PLA van Ultimaker. 

Deze leverancier lever goede PLA en heeft verschillende kleuren op voorraad. Deze PLA is sterk en iets wat buigbaar waardoor deze niet snel zal breken bij het printen.

De diameter van de PLA zit tussen de 2,85 mm en de  2,89 mm

Deze is over de gehele spindel gemeten en heeft dus een zeer goede consistente diameter.De hoeveelheid van de PLA op de spindel bedraagt 750gr en kost gemiddeld rond de 31,50€ excl.

De kleuren zijn zeer uitlopen, Zwart, Wit, Geel, Groen, Rood, Brons, Gold, Transparant, Silver en ook Flexibel Wit en zwart. Er komen steeds meer kleuren in het gamma en je zal versteld staan welke kleuren er allemaal beschikbaar zullen zijn, je kan het bijna niet voorstellen of de kleur zit in hun gamma.De PLA van Ultimaker print goed bij een temperatuur tussen de 210°c en de 230°c Zwart moet je op een hogere temperatuur printen dan wit bijvoorbeeld. Dit kan je best wat testen voordat je echt begint te printen. Het warpen van de PLA valt goed mee.De geprinte onderdelen zijn stevig maar het printen van een “bridge” is niet zo makkelijk, de PLA is niet echt geschikt om deze tot een goed resultaat te brengen.Enkele mm kunnen overbrugd worden, maar zodra de afstand groter wordt van 5mm zal je zien dat deze inzakt. Je kan dit een beetje compenseren door op een lagere temperatuur te printen en zeker voldoende koeling te voorzien.

 

Makergeeks heeft ook verschillende kleuren in zijn gamma Deze heeft ook Glow in the Dark PLA, deze PLA geeft echter niet echt veel licht in het donker. Wel print deze PLA Glow in the Dark zeer goed, deze geeft een zeer sterke hechting en kan zonder problemen op een hoge snelheid geprint worden.De diameter van de PLA varieerd tussen de 2,92 mm en de 2,98 mmDe diameter is over de gehele spindel ongeveer het zelfde.Het enige nadeel aan Makergeeks en dat deze gelegen is in springfield USA en je dus import rechten moet betalen om deze opgestuurd te krijgen naar de EU. ( dit kan oplopen tot 25€ per pakket)Bij de douane is één van de rollen gecontroleerd en hebben ze deze her-verpakt.Bij het her-verpakken hebben ze gebruik gemaakt van plakband en is deze rol PLA helaas zo goed als onbruikbaar geworden. De PLA plakt en heeft resten plakband over zich heen. Hierdoor glijd de PLA niet goed door de aanvoer tube en geeft deze een verbrande plastiek geur en is de nozzle snel verstopt.

 

Ook plakt de PLA niet goed op het printbed en komt deze naar 4lagen geprint te hebben los van het print bed.De andere rollen PLA plakken zonder problemen op het printbed en hebben weinig last van warping.De prijs van de PLA bedraagt : 35,95$ De spindel heeft wel 1KG aan filament en heeft dus meer filament op de spindel zitten dan bij Ultimaker bijvoorbeeld.

Deze PLA print goed tussen een temperatuur van 220°c en de 240°c en kan zonder problemen een brug printen van meer dan 10mm, wel voldoende koeling voorzien anders zal je zien dat deze alsnog een beetje inzakt.De PLA is een beetje rekbaar waardoor deze dus mooie lijnen trekt bij het printen

 

Supply3dPLA heeft een beperkt gamma aan kleuren en soorten PLA.De kwaliteit van de PLA is wel van super kwaliteit.Deze heeft een zeer goede diameter, deze zit tussen de 2,95mm en de 2,99mm.De spindel heeft 1KG aan filament en is mooi opgerold op de spindel, deze blijft nergens achter hangen tijdens het printen. Wel is de Spindel zelf van iets mindere kwaliteit, deze is vrij breekbaar en tijdens het transport kan het zijn dat er hier en daar enkele stukjes van de spindel gebarsten zijn.Dit heeft echter geen enkele invloed op de PLA. Supply3dpla is gelegen in Zwitserland en kan dus zonder extra taksen besteld worden en heeft een sneller levering.

 

Deze worden opgestuurd via FedEx in een stevige verpakking, de Spindels zelf zitten ook nog eens verpakt in een plastieken zak waardoor deze niet vochtig worden tijdens transport.Deze zit dan weer in een handige doos met een opening zodat je de PLA kan zien. Zeer handig voor het opbergen van de PLA.Op de buitenkant van de doos staat de kleur vermeld en de afmeting van de PLA.

 

Supply3dpla heeft soms ook speciale PLA filament in zijn gamma. Dit is dan beperkt verkrijgbaar.

Ze hebben flexibel PLA en WoodPLA ook hebben ze soms Transparante PLA in voorraad.

Deze printen allemaal zeer goed tussen een temperatuur van 220°c en de240°c

De PLA blijft zonder problemen plakken op het printbed en heeft weinig last van Warping

De prijs van de PLA bedraagt tussen de 19€ en de 19,50€ en is dus één van de goedkoopste leverancier in de EU

Het printen van bruggen is geen probleem met deze PLA, een brug van meer dan 15mm geeft niet echt een probleem. Zelfs een brug van 20mm gaat zonder problemen. Wel moet je de koeling gebruiken anders zal de PLA een beetje inzakken bij het printen van de 2de laag van de brug.

De PLA lijkt wel een beetje rekbaar waardoor deze mooie lijnen trekt, ook om een brug te printen.

Deze PLA vloeit mooi vlot uit de nozzle en geeft een aangename zoete popcorn geur bij het printen.

Zeker een aanrader.

 

Charlies3Dtechnologies heeft een mooi gamma aan PLA plastiek.

Deze is niet zo uitgebreid als die van Makergeeks of Ultimaker.

De prijs van de PLA bedraagt 18,55€ en dit is voor 1KG PLA.

De diameter van de PLA is over de gehele lijd ongeveer het zelfde en zit tussen de 2,88mm en de 2,94mm

De PLA wordt geleverd op een zeer compacte spindel, Deze is ongeveer 20% kleiner dan de andere leverancier waardoor deze gemakkelijk opgeborgen kan worden.

Het nadeel hiervan is echter dat de PLA moeilijk van de spindel afrolt. Wanneer men aan het einde van de spindel komt zal je zien dat de PLA verschillende plooien vertoond.

Dit komt omdat de spindel zo klein is en de PLA dus zeer kort opgerold wordt.

Hierdoor geeft de PLA problemen bij het printen. De PLA rolt niet gelijkmatig van de spindel en komt verschillende keren vast te zetten.

Ook is de PLA breekbaarder dan de PLA van de andere leveranciers. Dit geeft problemen bij het aanvoeren van de PLA in de feeder. Ook tijdens het printen kan de PLA breken en als gevolg heb je dus een gedeeltelijke print.

Wanneer er een weinig kracht wordt uitgeoefend op de PLA zal deze niet plooien maar eerder breken.

Ook kan je tijdens het printen goed ruiken dat deze PLA van een andere samenstelling is dan de voorgaande PLA.

PLA wordt in het algemeen gemaakt van de suikers van MAIS en andere planten, hierdoor geeft de PLA bij het printen een licht zoete geur. Deze lijkt nog het meeste op de geur van verse popcorn.

De PLA van Charlies3Dtechnologies ruikt echter meer naar plastiek en heeft geen aangename geur bij het printen. Hierdoor heb ik ook de indruk dat deze PLA van een andere samenstelling is en hierdoor breekbaarder is.

Wanneer de PLA geprint is zijn de geprinte onderdelen wel zeer sterk, Deze zijn sterker dan de PLA van de andere leveranciers.

De temperatuur voor het printen bedraagt tussen de 230°c en de 245°c.

Dit is aan de hoge kant, waarschijnlijk is dit ook weer het gevolg van de samenstelling van de PLA.

De PLA blijft zeer goed plakken op het printbed, maar heeft wel wat last van warping.

Over het algemeen is deze PLA goed te noemen, enkel de spindel geeft wat problemen omdat deze zo compact is en de PLA zo strak opgerold is.

 

Vael heeft een mooi gamma aan PLA plastiek en heeft verschillende kleuren op stock.

Er zitten geen speciale kleuren in hun gamma wat natuurlijk wel jammer is.

De spindel heeft een prijs van 20,44€ en deze heeft 1KG aan PLA filament.

De PLA zit mooi verpakt in een vacuüm verpakking zodat er geen vochtige lucht bij de PLA kan komen (ideaal om te stockeren).

De PLA zelf is zeer taai, deze breekt niet gemakkelijk en is zelfs een beetje flexibel.

De diameter van de PLA zit tussen de 2,94mm en de 2,99mm en dit over de gehele lengte.

De afwijking van de PLA zit bij de meeste leverancier mooi tussen de waarde van 0,05mm en zijn natuurlijk uitzonderingen en de afwijking is ook afhankelijk van de kleur en de samenstelling (FlexPLA en gewone PLA)

De PLA geeft een mooie print en loopt mooi uit de nozzle.

De ideale temperatuur van de PLA zit tussen de 220°c en de 240°c.

De temperatuur die de leverancier aangeeft ligt meestal tussen de 210°c en de 220°c.

De PLA zit netjes opgerold op de spindel en is niet te strak opgerold, deze loopt zeer gelijkmatig van de rol. De spindel voelt stevig aan en kan tegen een stootje zonder dat deze breekt of scheurt.

Omdat de PLA een beetje flexibel is kan je deze makkelijk aanvoeren en in de feeder steken, wel moet je wat op passen dat je deze mooi recht steekt. Doordat deze dicht bij de 3.00mm zit zal dit bij sommige 3D printer al wat moeilijk gaan omdat deze maar net past in de aanvoer opening.

Warping komt bijna niet voor bij deze PLA. Het printen van bruggen is ook niet echt een probleem, een brug van 10mm tot 15mm lukt zonder problemen.

 

 

 

 

Conclusie

PLA heb je in verschillende soorten en maten, elk met zijn eigen voordelen en nadelen.

De PLA van de meeste leveranciers hebben een afwijking van 0,05mm diameter.

Hier even een overzicht van de geteste PLA :

 

Leverancier

Diameter

Temperatuur

Hoeveelheid

Spindel

Structuur

Printbaarheid

Prijzen

Excl.

Gamma

Ultimaker

2,85 – 2,89

210°c – 230°c

750gr

standaard

Stevig – niet plooibaar

Print zeer egaal

31,50€

Uitgebreid

Makergeeks

2,92 – 2,98

220°c – 240°c

1Kg

standaard

Stevig - plooibaar

Mooie volle lijnen

35,95$

Zeer uitgebreid

Supply3dPLA

2,95 – 2,99

220°c – 240°c

1Kg

standaard

Stevig - Plooibaar

Mooie volle lijnen

19€ - 19,50€

Beperkt

Charlies3Dtechnologies

2,88 – 2,84

230°c – 245°c

1Kg

Compact

Breekbaar – Stevige print

Stroperig maar zeer sterke print

18,55€

Uitgebreid

Vael

2,94 – 2,99

220°c – 240°c

1Kg

Standaard

Stevig - Taai

Mooi volle lijnen

20,44€

Standaard kleuren

 

 

De keuze van je leverancier maak je natuurlijk altijd zelf.

Best kan je enkele rollen bestellen en daarmee testen of deze goed printen, het kan natuurlijk altijd zijn dat die ene rol PLA super goed print en dat je enkele weken later PLA besteld bij diezelfde leverancier en dat deze dan minder goed print.

Ook het onderhoud van je 3D printer heeft een grote invloed op de kwaliteit van je print.

Regelmatig kuisen van je nozzle zodat verbrande PLA niet in je volgende print terecht komt of je PLA laat vastlopen.

Je print bed regelmatig afstellen en je tape vernieuwen kan ook altijd een groot verschil geven.

Je kan je tape ook lichtjes opschuren voordat je gaat starten met je print, hierdoor zal je eerste geprinte laag beter hechten in je tape en zo een mooiere print geven.

 PLA

Ik hoop dat ik hiermee een mooi overzicht heb gebracht van mijn ervaringen met de verschillende soorten PLA en dat ik hierdoor ook jullie heb kunnen helpen met de keuze van je leverancier.

 

 

 

Add new comment

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.