You are here

Verhelp slechte wifi: 5 budgetrouters onder 100 euro getest

Jurgen's picture
Submitted by Jurgen on Thu, 26/01/2017 - 11:59

Wie een budgetrouter kiest, denkt dat hij een hoger risico heeft op een slecht wifi-bereik. Dat is een fabeltje, want voor weinig geld presteren sommige toestellen zelfs beter dan hun duurdere broertjes. Geavanceerde mogelijkheden zoals tri-band, extra usb-poorten en een extreem bereik hoef je evenwel bij budgetrouters niet te verwachten.

Budgetrouters zijn interessant wanneer je onvoldoende hebt aan de lichte modemrouter die je provider voorziet bij je abonnement. Die toestellen zijn vaak verouderd, ondersteunen nog geen wifi ac of hebben amper twee ethernetpoorten. Bovendien kan je niet altijd aan de instellingen van de router, zoals bijvoorbeeld bij Telenet waar je via een onhandig webportaal moet werken. Een budgetrouter is interessant voor de gebruiker die meer controle over zijn netwerk wil, de nieuwste draadloze standaard wil introduceren of gewoon een draadloos toegangspunt wil toevoegen aan zijn thuisnetwerk om de draadloze dekking uit te breiden naar kamers waar je primaire router niet raakt. De dingen zijn de laatste jaren meer dan goed genoeg geworden om een normale gezinssituatie te ondersteunen en bieden bijna allemaal dual-band onder de 100 euro.

Een budgetrouter is interessant voor de gebruiker die meer controle over zijn netwerk wil, de nieuwste draadloze standaard wil introduceren of gewoon een draadloos toegangspunt wil toevoegen aan zijn thuisnetwerk.

Hoe we testen

Wifi testen kan je wat vergelijken met zwarte magie: elk resultaat is verschillend omdat elk huis ander is. Net omdat we het belangrijk vinden dat alles in een huissituatie wordt getest, hebben we deze massatest ook specifiek in een nieuw, modern huis gedaan. Dat betekent automatisch problemen met geïsoleerde (betonnen) muren, dikke (gewapende) betonnen funderingen voor elke verdieping en aluminium ramen. Een absolute hel voor elke router, dus neem van ons aan dat de resultaten die je hier kan lezen in de meeste gevallen overeenstemmen met een worst-case scenario en dat, afhankelijk van hoe oud je huis is, de resultaten op lange afstand beter kunnen zijn. We testen de routers met drie andere 2,4 GHz wifi-signalen in de buurt, waardoor de router zelf het beste wifi-kanaal moet selecteren om het maximale eruit te halen.

 De eenvoudigste manier om een wifi-signaal te testen, is via Speedtest.net. Je voorziet een snelle internetverbinding, laat de test lopen op een toestel naar keuze, en klaar. Dat is prima om een idee te hebben van de snelheid dichtbij een router, maar zeker op grote afstanden heb je preciezere metingen nodig om de juiste snelheid te weten. Daarom gebruiken we de benchmarksoftware IxChariot van Ixia. Hiermee speelt een computer (met de software geïnstalleerd) de rol van het internet en pompt die data via wifi naar de ontvangers. Dankzij verschillende type datapakketten kunnen we zowel bliksemsnelle als trage verbindingen goed analyseren op consistentie. Als wifi-ontvanger kiezen we geen exotische superantenne maar twee ‘dagelijkse’ toestellen: een Samsung Galaxy S7 Edge en een Lenovo Thinkpad Yoga met Intel Wireless-AC 8260-ontvanger. Elk testen we apart, maar ook tezamen om te zien hoe goed de router data tussen beide kan verdelen. In het geval van een tri-band-router geven we elk toestel één 5 GHz-band voor maximale prestaties.

Hieronder bespreken we de vijf routers in detail. Helemaal onderaan het artikel vind je een uitgebreide tabel met de benchmarkresultaten.

5 budgetrouters vergeleken

Netgear R6400

Netgear kan op papier heel mooie resultaten voorleggen met de R6400. In optimale omstandigheden zijn de transfersnelheden zowel op het 5 GHz- als op het 2,4 GHz-netwerk de beste van alle budgetrouters uit deze test. Ook het bereik is lovenswaardig, met acceptabele snelheden zelfs in moeilijke omstandigheden. 

QoS presteert erbarmelijk op de 2,4 GHz-band, waar één toestel duidelijk alles naar zich toe kan trekken. In het 5 GHz-spectrum slaagt de router er significant beter in om de beschikbare bandbreedte te verdelen tussen de verschillende verbonden toestellen. We merkten soms korte problemen met de consistentie van het signaal. Zeker op de 5 GHz-frequentie leek het netwerk af en toe even te verdwijnen. 

Het softwaredashboard van de R6400 is spuuglelijk, maar onder de jaren 90-interface schuilen enkele leuke functies. Zo kan je een gastnetwerk aanmaken en de inhoud van een externe schijf delen via usb 3.0. Om een printer aan te sluiten kan je de extra 2.0-poort achteraan gebruiken. Voor de parental controls word je uit de interface naar een webportaal gebracht, wat teleurstellend en omslachtig is. De R6400 verdient dan weer wel een pluim omwille van de aanwezigheid van de Netgear Downloader, een ingebouwde tool waarmee je bestanden of torrents rechtstreeks via de router naar usb-opslag kan downloaden. 

Score: 4/5 
Pro: Uitstekende bandbreedteverdeling op 5 GHz; extra functies voor externe opslag met Downloader; goede snelheden op beide netwerken 
Contra: Verouderde interface; slecht managen van 2,4 GHz-bandbreedte; 5 GHz-signaal is wispelturig en valt soms weg 
Prijs: 99 euro

D-Link DIR-859

Eenvoud staat centraal bij deze D-Link-router. Het hoofdscherm van het dashboard geeft een eenvoudige weergave van de actuele staat van de verbinding die doet denken aan het netwerkcentrum van Windows. In één oogopslag zie je wat er goed loopt en wat niet juist zit. Met een druk op de grote, rode knop krijg je vervolgens meer info over eventuele problemen. Helaas zet D-Link misschien iets te hard in op eenvoud. Essentiële functies zoals port forwarding tekenen present. Op een eenvoudig QoS-tabblad na, waar je verschillende verbonden toestellen een prioriteit kan toewijzen en de mogelijkheid hebt een gastnetwerk aan te maken, heeft deze router evenwel geen enkele functie die meerwaarde biedt. Een usb-poort hoef je dus niet te verwachten. 

Een prestatiekoning is de DIR-859 al evenmin. Het 2,4 GHz-signaal is niet zo krachtig en hoewel het 5 GHz-netwerk beter presteert, heeft het meer moeite met door muren reizen dan de netwerken van concurrenten in deze prijsklasse. De verdeling van de beschikbare bandbreedte op de 5 GHz-band is treffelijk, op 2,4 GHz gaat één toestel meer wel dan niet met alle bandbreedte lopen. 

Om meerwaarde te bieden tegenover de modem/router die je provider al voorziet, is de D-Link DIR-859 net te summier, zeker wanneer je naar andere routers in deze prijsklasse kijkt. Het kleine formaat maakt dit ding dan weer wel geschikt als eenvoudig access point met een degelijk bereik. 

Score: 3/5 
Pro: Hoge snelheden vlakbij de router; degelijk bereik 5 GHz-signaal; kinderlijk eenvoudige interface; klein 
Contra: Nauwelijks extra functies; mager bereik 2,4 GHz-signaal; geen usb-poort 
Prijs: 99,90 euro

AVM Fritz!Box 4040

AVM biedt een router die algemeen gezien een heel stabiel wifi-signaal aflevert. Het is geen prijspaard qua snelheid, maar de resultaten zijn hoog genoeg om het maximale uit zowat elk type internetverbinding op de markt te halen. Het signaal is duidelijk krachtig en raakt best ver, zelfs door dikke muren. Spijtig dat de 2,4 GHz-band een aanzienlijk tragere verbinding aflevert dan andere toestellen in deze prijsklasse. 

AVM gooit traditioneel hoge ogen met zijn besturingssysteem. Zo is er een wizard aanwezig die je door de belangrijkste basisstappen kan loodsen en zijn er heel wat tabs om de activiteit op je netwerk grondig te analyseren. Je hebt een erg uitgebreide controle over het gedrag van je router, tot een tab speciaal om de knopjes en ledlampjes te configureren toe. Ook met externe opslag weet de router wel raad dankzij de Fritz!NAS-interface. Met een druk op de knop kan je het toestel bovendien configureren als access point of repeater, geen voorkennis vereist. 

AVM is een Duits merk en dat zie je, maar niet aan de verwachte gründlichkeit: hoewel de interface standaard in het Engels staat, ontdekken we af en toe toch nog wat restanten van de Duitse taal in onvertaalde stukken tekst. Nog erger: standaard uit de doos is maar één van de vier poorten gigabit. De overige drie zijn 10/100 Mbit. Om alle vier gigabit te maken, moet je in de webinterface duiken. Een historische keuze om energie te besparen, maar vandaag de dag hopeloos achterhaald. Gelukkig is elke router die nu van de band rolt wel standaard viermaal gigabit uit de doos, maar dat betekent niet dat elke doos in de winkel dat ook al is. Opletten dus! 

Score: 4/5 
Pro: Gebruiksvriendelijke interface; uitgebreide functies met veel monitoring-opties; NAS-knop en usb 3.0-poort; degelijk bereik 
Contra: 2,4 GHz-band opvallend traag; niet helemaal vertaalde interface; 3 ethernetpoorten standaard 10/100 Mbit uit de doos 
Prijs: 89 euro

Sitecom X8 WLR-8200

De prestaties van de X8 zijn degelijk, zowel op 5 GHz als op 2,4 GHz, al valt het op dat het signaal last heeft om door dikke muren te raken. Het grootste minpunt is een gebrek aan consistentie. Op heel wat metingen zien we stevige dipjes in het signaal. Langs de ene kant halen die de gemiddelde gemeten snelheid omlaag, langs de andere kant zijn ze toch een symptoom van een matig netwerk. 

In het functie-departement blijft de X8 opnieuw bij de essentie. Een heel beknopte webpagina geeft je toegang tot de basisfuncties maar niet veel meer. Een firewall met bescherming tegen onder andere DDoS-aanvallen is wel aanwezig. De twee usb 2.0-poorten springen verder in het oog. Sitecom geeft je de optie om de aangesloten opslag als Samba- of DLNA-server te gebruiken. Gezien de beperkte prijs van deze router vinden we dat een serieuze meerwaarde, ook al gaat het slechts om verouderde usb-poorten. 

Tot slot vinden we het lovenswaardig dat Sitecom de toegang tot het dashboard van de router beveiligt met een uniek wachtwoord dat je in de handleiding vindt. Meestal is een wachtwoord afwezig of gaat het om een standaardwachtwoord voor alle routers van een bepaald type. Aangezien te weinig mensen het ooit veranderen, verdient Sitecom een pluim. Tot slot zet de fabrikant in op een mobiele app, wat voor een dergelijk eenvoudig toestel zeker een meerwaarde is. 

Score: 3,5/5 
Pro: Scherpe prijs; usb-mediaserver; eenvoudig; goed beveiligd 
Contra: Dipjes in netwerksnelheid; weinig extra functies 
Prijs: 99,99 euro

Archer C7

De Archer C7 is een verrassend mooie router met een glanzend zwart design. In de budgetcategorie is de C7 met voorsprong het mooiste toestel. Onbelangrijk is dat niet, aangezien je een router voor een goede ontvangst idealiter niet te hard verstopt. 

Het strakke design houdt op waar de software begint. Het dashboard bestaat uit een oplijsting van categorieën die zich - waar relevant - ontvouwen in extra menu-opties. Per tab vind je dan de nodige instellingen op het hoofdscherm. Vaste waarden voor een router aan deze prijs zijn aanwezig. Zo kan je externe opslag aansluiten via de twee usb-poorten, is er een gastnetwerk en kan je een printserver configureren. Echt gebruiksvriendelijk kunnen we de interface helaas niet noemen; wie zonder kennis van zaken een functie zoekt, zal snel verloren lopen. 

Tijdens de test sukkelde de internetsnelheid van tijd tot tijd kort in een dal maar over het algemeen zijn we erg te spreken over snelheid en bereik op 2,4 GHz en 5 GHz. Ook de verdeling van de beschikbare bandbreedte gebeurt goed, zeker op het 5 GHz-netwerk. Als budgetroutertje voor een techneut kunnen we erg weinig aanmerken op de Archer C7. Mede dankzij het strakke design is de Archer C7 een goede kandidaat voor de keuze van de redactie. Voor een leek is de bediening van deze router helaas Chinees. De snelle opstartwizard helpt, maar is bij momenten nog steeds erg cryptisch voor wie de terminologie niet machtig is. 

Score: 3,5/5 
Pro: Capabel draadloos netwerk; uitgebreide interface; usb-poorten met serverfunctie; oog voor design 
Contra: Ongebruiksvriendelijke interface 
Prijs: 99 euroKeuze van de redactie

We vergelijken verschillende budgetrouters op zoek naar het beste exemplaar en moeten daarom hard zijn. Voor we een winnaar kiezen, valt het op dat alle budgetrouters eigenlijk op z’n minst degelijk presteren, zowel voor 2,4 GHz-netwerken als 5 GHz-netwerken. Geen enkel exemplaar raakt miraculeus met een krachtig signaal door gewapend beton en zonder al te veel obstakels kan je met iedere router uit de voeten. Wil je gewoon een access point zonder extra functies, dan mag prijs gerust de doorslag geven.

Vlak voor de finish steken er twee kandidaten nipt bovenuit: AVM en Netgear. Netgear gaat resoluut met de hoogste cijfers lopen, maar heeft daarentegen een bijzonder gedateerde webinterface die weinig extra functies bevat. AVM doet het net omgekeerd: consistente, maar geen opvallende, resultaten en een oerdegelijke webinterface die bijzonder veel functies (waaronder Smart Home) bevat. Bij een gelijke stand wordt het wifi-bereik doorslaggevend, maar ook hier scoren beide allebei even hoog en beter dan de rest van de concurrentie. Finaal gaat de AVM Fritz!Box 4040 met de prijzen lopen, omdat die net iets scherper geprijsd is en qua verbruik flink lager ligt.

Benchmarktabel

Add new comment

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.