You are here

WD introduceert met helium gevulde 8TB-schijven voor consumenten

Jurgen's picture
Submitted by Jurgen on Mon, 07/03/2016 - 21:42

WD heeft zijn eerste met helium gevulde consumenten-hdd's aangekondigd. De harde schijven beschikken over 8TB opslagcapaciteit en komen uit in interne varianten en in externe modellen zoals de WD My Book.

WD Red 8TB

WD zet de 8TB-drives met HelioSeal op een productpagina op een rijtje. De interne 3,5"-schijven zijn de WD Red, Red Pro en Purple, en de externe zijn de WD My Book en My Book for Mac, terwijl ook het nas-systeem My Cloud een 8TB-drive krijgt. Daarnaast verschijnen er 16TB-versies van de My Cloud en My Book met twee van de met helium gevulde schijven.

De Red- en Purple-hdd roteren op 5400rpm, terwijl de Red Pro zijn werk op 7200rpm doet. De hoeveelheid cache bedraagt 128MB. Met de Purple richt WD zich op langdurig continu gebruik, zoals voor videosurveillance. De Red moet niet alleen voor thuisgebruik, maar ook voor onder andere kleinzakelijke nas-systemen ingezet worden, terwijl de Red Pro vooral voor zakelijk gebruik bedoeld is. Alle modellen zijn van een sata-600-interface voorzien. WD bracht eerder al 6TB- en 10TB-drives voor bedrijfsbrede toepassingen zoals cloudopslag uit. Die schijven kwamen via WD-dochterbedrijf HGST uit.

Omdat Helium een lagere dichtheid heeft dan lucht, hebben de platters en de koppen minder last van wrijving, met alle voordelen op het gebied van warmteontwikkeling van dien. Dit maakt het gebruik van meer platters mogelijk, tot aan zeven stuks voor 3,5"-hdd's. Ook is minder energie nodig voor het roteren, wat energiebesparingen met zich meebrengt. Wel moeten de schijven luchtdicht gemaakt worden, waar hdd's nu nog luchtgaten hebben.

Euroadviesprijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Wel heeft WD op zijn Amerikaanse website prijskaartjes bij de desktop-hdd's staan; deze kosten ieder zo'n 300 dollar. Omgerekend inclusief btw zou dat uitkomen op ongeveer 335 euro. Het bedrijf zegt de 8TB-hdd's vanaf 5 april te kunnen leveren.

Add new comment

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.