You are here

Kwantumcomputer maakt berekeningen met behulp van vijf atomen

Jurgen's picture
Submitted by Jurgen on Mon, 07/03/2016 - 22:13

Onderzoekers van MIT hebben een kwantumcomputer gebouwd die berekeningen maakt met vijf atomen. Vier van de atomen worden gebruikt als logic gates waarbij korte laserpulsen ze in een superpositie brengt (waarbij de deeltjes zich in twee toestanden tegelijk bevinden). De vijfde atoom slaat het antwoord op en geeft het door. Het resultaat is volgens MIT een computer die berekeningen niet alleen efficiënter kan uitvoeren dan bestaande quantum-systemen, maar ook relatief eenvoudig kan schalen. Wanneer er een berekening voor een groter getal nodig is, kunnen er 'simpelweg' meer atomen worden geïntroduceerd.

Op dit moment kan de computer alleen berekeningen maken met deze vijf atomen. Een complexe computer zou betekenen dat er 'duizenden' laserpulsen gebruikt moet worden om het te laten werken. Zo ver zijn de onderzoekers (nog) niet.

Hoe dan ook, een werkende quantumcomputer kan significante implicaties hebben in de wereld van dataversleuteling, maar ook het oplossen van wiskundige problemen waarbij extreem grote getallen bij betrokken zijn.

Add new comment

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.